Jesteś wForum / Sprawy lokalne / Oficjalne otwarcie odcinka S11 w poniedziałek 28.11

Oficjalne otwarcie odcinka S11 w poniedziałek 28.11

gminadopiewo.pl - Data publikacji 23 listopad 2011 Oficjalne otwarcie odcinka S11 w poniedziałek 28.11 RSS

Informacja otrzymana dzisiaj od pracownika Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad:

Witam,
Uprzejmie informuję, że oddanie do ruchu odcinka S-11 od węzła Swadzim do węzła Dąbrówka nastąpi oficjalnie w poniedziałek 28 listopada około godz. 11.00 i po tym fakcie zostanie udostępniony do ruchu. Oprócz krótkiego wystąpienia p. Dyrektora, p. Wojewody i ew. niektórych gości nie przewidujemy żadnych spektakularnych wydarzeń. Po otwarciu zaproszeni goście przejadą się nowym odcinkiem i na tym całość zostanie zakończona.

pozdrawiam
Marcin Kucharczak

GDDKiA O/Poznań
ul. Siemiradzkiego 5a
60-763 Poznań

Oficjalne otwarcie odcinka S11 w poniedziałek 28.11

Data wydarzenia: 
28/11/2011 - 11:00

Muszę przyznać, że przez ostatnie kilka tygodni regularnie zadawałem pytania urzędnikom i radnym w jaki sposób gmina Dopiewo przygotowuje się na otwarcie odcinka S11.

W sposób szczególny zwracałem na istotny problem w Dąbrówce oraz w Palędziu. Poniedziałkowe otwarcie S11 zbiega się dodatkowo z otwarciem Biedronki we wtorek. Niestety - poziom dyskusji z urzędnikami oraz zdziwienie w oczach pani Wójt w tym temacie jest rozbrajające. Powiem krótko - nasi włodarze z rozbrajającą szczerością przyznają, że nie widzą żadnego problemu.

Według mnie problemów jest kilka, najważniejsze z nich to:

• brak wystarczającej ilości wyraźnie oznakowanych i oświetlonych przejść dla pieszych w Dąbrówce, zwłaszcza w nowej części gdzie po otwarciu Biedronki masowo wzrośnie ruch pieszych "przeskakujących" z jednej strony Poznańskiej na drugą,
  • rozkopana i zupełnie nieprzygotowana na zimę i wzmożony ruch ul. Pocztowa w Palędziu
  • zakaz wjazdu na Pocztowej w Palędziu, który będzie tam nadal stał, nie wiadomo jak długo (ostatnie informacje to 15 grudnia br.)

Wójt i urzędnicy zdają się nie rozumieć (lub celowo udają i mają ten temat zupełnie w poważaniu), że Dąbrówka i Palędzie staną się wsiami tranzytowymi, gdyż wylewający się z węzła Dąbrówka ruch będzie się tędy kierował w celu dojazdu do drogi krajowej nr 5 przez Głuchowo lub Stęszew.

Jest dla mnie przerażające, że tematy bezpośrednio związane z bezpieczeństwem mieszkańców są zupełnie ignorowane. Jest to dla mnie ewidentny i klarowny sygnał, że zarządzający naszą gminą nie wywiązują się ze swoich zadań w należyty sposób.

Niestety masz rację, urzędnicy gminni z wójtową na czele niestety nie sprawdzają się na swoich stanowiskach. Poziom indolencji i niekompetencji jest przerażający. Proponuję umieścić w widocznym miejscu na głównej stronie forum licznik odliczające dni do końca ich kadencji. Z każdym upływającym dniem będzie robiło się lżej na sercu.

a ja proponuje radykalne rozwiązanie - referendum w sprawie odwołania królowej - wszystkim to wyjdzie na dobre

nasza gmina ujrzy problem jak dostanie rachunki do płacenia za oświetlenie odcinków które leżą w jej granicach

Pero, parę dni temu zastanawiałem się właśnie nad tym samym tzn. dlaczego mimo faktu, że bądź co bądź trochę latarni na naszych biednych drogach przybywa, a dodatkowo pojawiły się lampy w "prezencie" od GDDKiA, to plan budżetu na rok 2012 przewiduje mniejsze nakłady na oświetlenie niż na 2011? Cóż, kolejna zagadka - nie chcę mi się o to pytać w UG bo już wiem jaka będzie odpowiedź: "Ale o co Panu w ogóle chodzi?"

W jednym z ostatnich artykułów w Głosie (link) mogliśmy przeczytać odnośnie kosztów oświetlenia S11 przez gminę Tarnowo Podgórne:

Za energię niezbędną do oświetlenia drogi zapłaci gmina Tarnowo Podgórne. Rocznie będzie to 200 tys. zł.

Władza powinna być dla ludzi a nie ludzie dla władzy.
Może lektura tego artykułu zmusi niektórych do intensywniejszych działań... mam na myśli oczywiście urzędników

więc może ruszmy procedurę??? ankieta?

Jakby nie było to wątek o obwodnicy więc proponuję założyć oddzielny wątek związany z referendum, w którym być może najpierw trzeba by przeprowadzić analizę ZA i PRZECIW w połączeniu z debatą. Kto wie, może większość mieszkańców gminy jest zachwycona działalnością pani Dobrowolskiej i referendum jest z góry skazane na porażkę?

Witam
Czy wiadomo coś o wieździe na zachodnią obwodnicę od strony Konarzewa i Chomęcic jestem ciekaw czy po oddaniu odcinka od autostrady do Swadzimia będzie można wjechać na obwodnicę ?

Witam,

Mam wrażenie, że władze naszej gminy będą na razie obserwować sytuację, jak padnie trochę ofiar koło biedronki, jak zakorkuje się cały wjazd, jak jakiś radny czy inny tam postoi w korku, albo mu samochód skasują to wtedy się wezmą do roboty.
Będą wtedy gasić pożar i wprowadzać jeszcze bardziej absurdalne rozwiązania. Mam też wrażenie, że ich to nie dotyczy tam w Dopiewie - są dalej i nie widzą takiego zagrożenia jak mieszkańcy Dąbrówki czy Palędzia.
Takie jest moje zdanie.

Projekt przewiduje, jak ogólnie wiadomo, węzeł zop/Konarzewo/Chomęcice, ale dopiero w kolejnym etapie, na odcinku A2-Stęszew. Teoretycznie mógłby być wjazd przez pola na końcówkę obecnie budowanego odcinka od strony Konarzewa i Chomęcic, ale dopiero po zakończeniu budowy wiaduktu nad torami kolejowymi i węzła z autostradą. Poza tym wątpliwe, aby GDDKiA i AW S.A. się zgodziły, ponieważ od tej strony nie ma żadnych utwardzonych dróg, a więc wszystko, co wjeżdżałoby z tej strony na zop (a więc i na autostradę) straszliwie zanieczyszczałoby nawierzchnię - raczej ew. możliwe miejsca, które okoliczni mieszkańcy sami by sobie przygotowali, zostaną skutecznie przegrodzone. Nie wspomnę już o tym, że każdy zjazd z autostrady, umożliwiający ominięcie bramek, jest dla zarządcy autostradą ewidentną stratą. Nawet się mówi, że z tego powodu węzeł w Głuchowie nie będzie "pełnosprawny" do czasu powszechnego wprowadzenia automatycznego ewidencjonowania ruchu przez urządzenia, które na razie wprowadzono tylko na ciężarówkach.
Niestety przyjdzie nam do Konarzewa nadal jeździć przez Palędzie i Dąbrówkę. Mało tego - prawdopodobnie od najbliższego poniedziałku ruch z węzła Dąbrówka będzie się wylewał na Wrocław przez:

• Dąbrówkę, Palędzie, Dopiewiec, Konarzewo, Trzcielin, albo
  • Dąbrówkę, Palędzie, Gołuski, Głuchowo, Komorniki, albo
  • Skórzewo, Plewiska, Komorniki.

Co prawda, od wezła Zakrzewo jest podobno zakaz wjazdu TIRów powyżej 25 ton (nie byłem i nie widziałem), ale:

• wielu będzie ryzykować i udawać, że nie widzieli znaku,
  • wystarczy tych "lekkich" (poniżej 25 ton) ciężarówek, aby nam totalnie wszystko rozjeździć.

Odpocznie na pewno Zakrzewo, a także Przeźmierowo, ale to są wyjątki.
Nie łudź się - Paczek - że nam się poprawi. Raczej się pogorszy. Mam nadzieję, że tylko na jakiś czas - tylko nie wiadomo, na jak długi. Kiedy będą budować odcinek Głuchowo - Wronczyn Bóg raczy wiedzieć.
Współczuję mieszkańcom Dąbrówki i Palędzia, bo - jak się wydaje - ciężarówek będzie tam teraz jeździło więcej, niż przy budowie obwodnicy.

Może rozwiązaniem było by pociągnięcie kawałka drogi asfaltowej od drogi idącej od Chomęcic do Głuchowa zrobić ograniczenie dla aut pow 16t. żeby uniknąć inwazji ciężarówek omijających komorniki. A napewno takie rozwiązanie pomogłoby w komunikacji mieszkańcom naszej gminy.

Temat tamtego "fyrtla" wałkowałem już daaawno temu (link). Generalnie rzecz biorąc koncepcje i rozwiązania już są, rzecz w tym że wszystko nie powstanie naraz. Kolejne etapy jednym dadzą ulgę a innym dorzucą problemów - na to nie ma rady. Gdy powstanie S5 na południe oraz S11 będzie oddana w całości do Złotkowa, wtedy będzie można to nazwać obwodnicą. Szkoda rzeczywiście, że ZOP nie powstała w całości w takim terminie jak zakładano, bo istnieje realne zagrożenie spowolnienia gospodarczego co może oddalić dokończenie inwestycji jeszcze dalej.

1) Co ma Autostrada Wielkopolska do odcinka Nagradowice - Dopiewiec. Ten jest w gestii GDDKiA. Tabliczki na wiaduktach mówiące o dofinansowaniu z UE o tym mówią.

2) Ruch przez Dąbrówkę i Palędzie będzie w najgorszym wariancie toczył się do wiosny. Potem nastąpi otwarcie odcinka do A2. Również ma być otwarta obwodnica Dąbrówki i Palędzia. Jadąc pociągiem można zauważyć, że rozpoczęli budowę wiaduktu nad torami.

Delerium wprowadzasz nieco w błąd. Otwarcie w maju/czerwcu 2012 wiaduktu WS-22 skomunikuje S11 z A2 (tylko i wyłącznie). Termin pociągnięcia drogi dalej do Stęszewa (już jako S5, z kolejnym małym węzłem pomiędzy Konarzewem a Chomęcicami) jest ogólnie nieznany i wedle znawców tematu dość odległy. Zatem nie jest prawdą, że to co zacznie się jutro w Dąbrówce i Palędziu zakończy się na wiosnę. Mieszkańcy gminy Komorniki właśnie dlatego chcą niebawem blokować piątkę, nawet wójt Broda mówi że jeśli sytuacja się nie zmieni to poprze blokadę.

Z tego co słyszałem to budowa S5 do w stronę Leszna powinno zacząć się niebawem ponieważ podobno są pieniądze z UE i muszą zostać wykożystane bo inaczej przepadną

Będąc realistą sadzę, że kierowcy wybiorą stanie w korkach w Komornikach niż stanie w Korkach w Dąbrówce. Nawet jeśli zjadą na węźle Dąbrówka to będzie i tak czynna obwodnica Palędzia i Dąbrówki. Z punktu widzenia Dąbrówki za pół roku problem zniknie. Co do odcinka od Komornik do Stęszewa do szanse są póki co małe bo pieniędzy nie ma wszędzie.

...ale pierwsze słyszę o obwodnicy Dąbrówki i Palędzia! Czy możecie mnie ciemną oświecić? Co to za droga i którędyż będzie ona przebiegać? I to już za pół roku?

Portret użytkownika agie

Witam,
dziś na objeździe rowerem S11 zaiteresowała mnie jedna rzecz. Między wiaduktem w Dąbrowie a wiaduktem- węzłem Zakrzewo stoi jeszcze jeden wiadukt. Czy może wiecie czy on będzie służył tylko okolicznym rolnikom, czy też jest szykowany pod jakąś drogę? Jeśli pod drogę, to jaką, skąd dokąd? Może mogłaby ona stanowić alternatywę dla drogi wzdłuż torów?
Kolejna zagadka w Gminie??

Wiadukt służy do szybkiego przedostania się z jednej drogi awaryjnej na drugą stronę obwodnicy.
Pewnie ze względów bezpieczeństwa, tak mi się wydaje.

I można jeździć. Jakie wrażenia?

PS. Pani Wójt się spóźniła ze swoim wiernym zimnym giermkiem. Nawet udało jej się przemówić do mikrofonu z podziękowaniami Laughing out loud

Na stronie gddkia pani Wójt nie ma... (link) ale dla niedowiarków dwie fotki:

O której dokładnie otwarto wjazdy? O 11.30 w Dąbrówce pan ze Skanskiej stał jeszcze dzielnie na straży. Wink

Widzisz kris, mnie także zatrzymał (być może ten sam) pan, ale ja mu na to staropolskie zaklęcie: "na obwodnicę, służbowo". No i pojechałem Smile

Fajnie się jedzie. Trzeba tylko uważać na szybkie samochody i wylatujące z pod ich kół kamienie. A za jadącym tirem ciągnął się tuman kurzu.

Zachodnią obwodnicą Poznania, a przynajmniej częścią między Dąbrówką a Zakrzewem można już jechać. W pierwszym samochodzie, jaki ruszył z węzła w Zakrzewie na wybudowany odcinek jechał ... wojewoda Piotr Florek.

Na przełomie maja i czerwca czyli przed Euro 2012 odcinek Swadzim - Dąbrówka ma być połączony z autostradą A2.

Kiedy krótko po godz. 11.00 kawalkada aut przejeżdżała przez węzeł w Swadzimiu drogowcy poprawiali jeszcze ustawienie ostatnich znaków. Tarasowali jednak pas ruchu. Z kolei w Dąbrówce auta zjeżdżające z obwodnicy natknęły się na samochód dostawczy jadący pod prąd.

Kto zatem zdecyduje się na przejazd na oddanym do ruchu odcinku, powinien zachować daleko idąca ostrożność. Informacja o tym, że od dzisiaj na tej części obwodnicy można już normalnie jeździć, jak widać dopiero dociera do części wykonawców.

źródło: link

Portret użytkownika agie

Mam wrażenie, że chyba byłam na otwarciu innej drogi... Ale jechałam jako ostatnia, więc pewnie dlatego...

Portret użytkownika blazej

Ma służyć nie tylko do przejazdu z lewej na prawą drogę lokalną .Podobno powstanie nowa droga z Zakrzewa do Dąbrowy . Jeśli dobrze wiem to już papierzyska są dość daleko zaawansowane . W Zakrzewie ma wychodzić na przeciw boiska (obok przedszkola).

Na razie od strony Dąbrowy nie można nawet dojść do tego wiaduktu. Zaczyna sie po prostu w polu...Właściciel gruntu dba żeby pojawiajaca się ścieżka sie nie utrwaliła.Jakoś się przebijamy na spacerach ale widok niezmiennie przypomina mi komedie Tyma i absurdy PRL:)Piękny wiadukt, super nawierzchnia a przed nim zaorane cudnie pole...
Mam nadzieję, że faktycznie szybko będzie droga bo to da fajne połaczenie z Zakrzewem zwłaszcza dla dzieciaków dojeżdżających do szkoły.

Filmik ze strony dopiewo.tv z porannego przejazdu odcinkiem S11 z dnia 29 listopada br.

Widzę że wycieczka o mały włos szybko by się skończyła na czarnym mercedesie.

mercedes mondeo? chyba jakiś nowy model? Wink

Czy mercedes nie przejmie forda.

na http://korkosfera.pl/

API korzysta w map Google'a, ale NaviExpert do nawigacji dla komórek i warstw prędkości używa swoich map i tam już jest i S11 ZOP i nowa A2 Smile

czyli można zobaczyć gdzie jest trasa i jaka prędkość ale póki co nie można wyznaczyć tam drogi Smile

Droga na mapce jest już tutaj: http://goo.gl/NtnK9

kocham tę drogę! wczoraj o godz. 16 start z przedszkola na Boninie - w domu (Dąbrówka) 16.30 - minimum pół godziny szybciej niż zawsze. Oczywiście dzięki temu, że Bukowska też jest zrobiona!